Socialt spel

När bingo nämns så går kanske tankarna till den lilla damen som tar på sig sina finkläder. Hon tar med sig väskan med alla bingotillbehör, sätter sig på bussen för att besöka bingohallen i stan där hennes väninnor väntar. En heldag med spel, fika och trevligt sällskap är planerat och detta gör hon ett par gånger i månaden. Men att samlas för att spela och umgås är det inte bara den lilla damen som gör idag.

Nej det är folk i alla åldrar och från alla samhällsskikt som spelar bingo. Och inte bara i bingohallen, det kan lika gärna vara på en äng i sommarkvällen där bilar samlas för att spela bilbingo. Eller kompisgänget som samlas runt köksbordet för att spela bingo om de senaste vinsorterna som kommit ut. Det måste ju testas och ett par härliga vinflaskor står på spel i kvällens bingorunda.

Bingo

Spelet bingo, ett turspel

Varför är det då så många som spelar bingo? En klockren anledning är att det är enkla regler. Det är busenkelt att spela bingo och det är nog också därför det delvis är så roligt. Sen så har vi faktorn att detta är ett rent turspel. I många andra spel kanske man måste lägga upp en strategi för att ha större chans att vinna, som i black jack till exempel.

Har man ett gott minne och vet när man ska satsa eller stoppa så är det en stor fördel. I andra spel så är det en fördel att ha lite kunskap, som i betting och när man ska tippa. Lättare att veta vad man ska tippa om man vet vilka lag som seglar i vind för tiden. Eller ta poker till exempel, där måste man vara iskall, ha ett pokeransikte och massor av kunskap om sina motspelare. Sen att man har en strategi är också en stor fördel.

Allt detta slipper man med bingo, som sagt, ett rent turspel där man kan slappna av och inte minst ha roligt under spelets gång. Sen så är det spännande också, att sitta och kryssa av de nummer som dras. Man kommer närmare och närmare en rad eller flera, och det kan vara nog så nervpirrande. Speciellt om det är en stor jackpot man spelar om. Nu ska det nämnas att spelar man bingo om pengar så är det inte tillåtet att delta om man är under 18 år. Men det går fint att arrangera bingo hemma och spela om den där godispåsen eller biobiljetten man köpt in. Det gör det lite mer spännande, inte bara för barnen men de vuxna med.

Det mest populära spelet?

Så är bingo det mest populära spelet vi har här i Sverige? Det vi kan säga är att om vi slår ihop alla olika sorters bingo vi har, så är bingo en väldigt stark kandidat. Några bingosorter som vi kan nämna är…

  • Bingo i bingohallen 75 och 90 bollarsbingo
  • Bingolotto på tv
  • Bilbingo, då mest när vädret tillåter
  • Online bingo, alla sorter
  • Spelet bingo som man köper i en leksaksaffär eller online, spelas hemma vid köksbordet
  • Bingokryssningar
  • Bingo till förmån för klubbar och skolor

Ja listan kan göras längre, men man får nog en klar bild av att här i Sverige så älskar vi bingo och spelar när tillfälle ges.

Bingolotto

Det går inte att nämna bingo och sedan inte nämna bingolotto. Detta superpopulära tv-program som har lärt så många svenskar att spela bingo. Tittarsiffrorna har väl gått lite upp och ner. Den programledare som har varit allra mest populär genom åren är Leif Loket Ohlsson. Det var han som fick äran på 90-talet att starta tv-showen. Han blev fort väldigt omtyckt av hela Svenska folket för hans naturliga sätt och smittande skratt. Programmet sänds även idag och programledarna bytas ut lite då och då. De är ofta folkkära artister som ställer upp och Lotta Engberg är en av dem.

En folkrörelse

En av anledningarna till bingo sin popularitet är också att det hela startade som ett sätt att sponsra idrotten. När spelet kom till Sverige på 60-talet så var det genom en fotbollsklubb som ville få in pengar till klubben. Det var nytt och spännande och det blev fort väldigt populärt. Den skånska klubben (Gunnarstorps IF) hade nog inte kunnat förutse hur det skulle komma att sprida sig till andra klubbar och senare uppstarten av alla bingohallar. Eftersom det nu blev så populärt så var det inte tillräckligt att spela bingo bara genom en klubb, utan man ville kunna erbjuda folket detta spel på en neutral plats. Källa: Wikipedia.

En del av omsättningen i bingohallarna gick självklart till idrotten och det gör det än idag. En nog så god anledning att spela bingo. Detta med att stötta klubbar och föreningar med spel är inget nytt. Svenska spel som nu erbjuder bingo via sin sajt, ger spelaren en möjlighet att välja en klubb att stötta med hjälp av gräsroten.

Online bingo

Att bingo hittade vägen till nätet är lika naturligt som att allt annat har gjort detsamma. Det är inte mycket som man inte kan göra via en mobil eller pc idag. Utvecklingen har gått i en rasande fart och dagens generation har svårt att tänka sig ett liv utan internet. De allra flesta spel som finns idag går att spela på nätet och det är toppen om man inte har någon hemma att spela med. Det finns nämligen spelkompisar online och det är riktigt socialt. Så varför inte brygga en god kopp kaffe och logga sig på, en bingorunda eller två är aldrig fel.