Sociala bingovarianter

Hur socialt spel det är, beror nog lite på vilken variant av bingo som man spelar. Men det man med säkerhet kan säga att alla varianter är mer eller mindre socialt. Vi tittar lite närmar på ett par olika varianter!

Det är också när man ser hur många olika varianter det finns som man förstår hur populärt bingo verkligen är här i Sverige. Vi har spelat detta spelet här sedan 60-talet men bingo har funnits i olika varianter i Europa ända sedan 1500-talet. Förutom den vanligaste varianten som man spelar i bingohallen och på internet så finns det massor av roliga bingospel och vi nämner ett par av dem här.

Bilbingo

Sommaren är en härlig tid och då vill man vara ute så mycket som möjligt. Speciellt här uppe i det kalla nord. På sommaren så spelas det bilbingo på många ställen i landet. Det är så trevligt att packa med sig lite mat i en kylväska och köra dit det arrangeras. Det kan vara på en stor parkering eller ett stort industriområde till exempel. Det är oftast ett ganska så stort område då det brukar komma ganska många bilar. De ska parkera sida vid sida men ända inte för tätt och då behöver man stor plats.

Innan bilbingon startar så köper man bingobrickor och plockar fram sina duttpennor. Har man ett underlägg är det en stor fördel, det kan vara en bok eller en skärbräda till exempel. Det är lättare att markera sina nummer då. De nummer som ropas upp ropas från en megafon eller en stor högtalare. Numren ska höras över att ganska så stort område så det är också viktigt att man är tyst under spelets gång så alla får med sig rätt nummer. När man får bingo i en bingohall så ropar man bingo. I bilbingo så tutar man med biltutan. Detta för att det ska höras. Speciellt om man står långt ifrån.

Det kommer en kontrollant springande för att se så att talen stämmer. Gör dem det så är det bara att säga grattis. I bilbingo så kan jackpotten till tider vara ganska så hög. Det är ofta en progressiv jackpot. Det betyder att går inte jackpotten en kväll så ligger den kvar till nästa och då höjs vinsten för varje gång. Så ladda kylväskan med lite gott och ta en körtur. Kanske är det eran lyckodag.

Kobingo

Precis som i sången från Rasmus på luffen så är det koskit i hagen. Alla härliga kor som går ute och betar på sommaren ute på landet hör verkligen sommarbilden till. Det ger en ro i själen att ta bilen och bara köra dit näsan pekar. En liten grusväg som verkar leda till ingenstans från början leder kanske till en gård där det brukar arrangeras kobingo på sommaren. Har ni inte hört om det förut? Låt oss då berätta om detta fenomen som kommer från England där de är lika förtjust i bingo som vi svenskar är. Det arrangeras marknader ofta i England och det var så det började. En bonde kom på en smart ide’, han lät sina kor som betar på ett fält vara spelbrickorna i ett spel som han kallade för kobingo.

Det fungerar på det sättet att innan korna släpps ut på bete på ängen så markeras den upp i rutor. Varje ruta kan vara ett par kvadratmeter stor och hur många rutor som ska markeras upp bestämmer bonden. Innan korna släpps ut på bete så gäller det för gästerna att gissa på en ruta som kon kommer att släppa sin koskit i. Att bara komma på en sådan hysteriskt kul grej är värt en medalj bara det. Hur lång tid det sedan tar för kon att göra ifrån sig, ja det kan ju variera väldigt beroende på hur kon uppför sig. Det kan vara en ide’ att packa med sig en filt att sitta på och en picknickkorg med lite gott att fika medans man väntar på resultatet. Och kan man ha det bättre? En dag på landet i solen med lite god mat och kobingo. En vinnande kombination.

Spela bingo och ta en fika

Fikabingo

Det går lika bra att vända på ordet och kalla det för bingofika. Oavsett vilket sätt man skriver det på, så hör bingo och fika ihop. Går man till bingohallen för att spela ett par rundor, ja då är det gott med en kopp kaffe i pausen. I de allra flesta bingohallar så finns det ett café där man får köpt lite god fika. Men ska man nu ta detta ett steg längre så är den bästa fikabingon den man arrangerar själv. Att bjuda hem ett par vänner på en helkväll med bingo och god fika är verkligen trevligt.

Att planera kvällen med fika som kan ätas under spelets gång och med lite god dricka till är minst lika roligt som bingon om man gillar att laga mat. Skulle man nu inte göra det så går det ju fint att beställa från en catering firma eller i en delikatessdisk. Tapas är perfekt, det kan man äta under spelets gång, då behöver man inte avbryta spelet.

Laga kakor till fika bingon eller läs mer om internet cookies.

Andra sociala varianter

Det finns många andra varianter av bingo, poesibingo, bildbingo, påskbingo och julbingo. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Varför inte försöka att hitta på en ny variant av bingo själv. Det blir kanske en superhit och något som sprider sig precis som andra bingovarianter har gjort. Sagt och gjort, bara att sätta sig i ’tänke-boxen’ och fundera.